Europa, nu atât de unită în susținerea Ucrainei

Televiziunile Kremlinului sugerează ca noua campanie de bombardamente asupra Ucrainei, care vizează în special vestul țării și rutele de transport a armamentului sunt și un mesaj pentru Germania. Propagandistul Vladimir Soloviov l-a catalogat deja pe cancelarul Friedrich Merz drept ”nazist”.

Abordarea lui Merz este însă mult mai calculate decât cea a premierului polonez Donald Tusk. Merz consideră că presiunile pe care Vestul le poate pune asupra Rusiei, prin sancțiuni și noi ajutoare militare pentru Ucraina, trebuie să urmărească schimbarea calculelor lui Vladimir Putin și aducerea lui la masa negocierilor.

De cealaltă parte, Donald Tusk declară că scopul susținerii Ucrainei este victoria. ”Victoria Ucrainei este o chestiune de securitate pentru întreaga Europa. Iar o victorie înseamnă integritatea teritorială, suveranitatea, o pace lunga și dreaptă”.

Donald Tusk nu a creat, ci a rupt punți în timpul negocierilor pentru Brexit, în calitate de președinte al Consiliului European. Abordarea sa a fost brutal anti-britanică, dorind ca printr-un Brexit cât mai dur să dea o lecție potențialilor doritori de a o rupe cu UE. Tusk, ca și alți lideri central și est-europeni, adoptă un discurs bazat mai mult pe emoție decât pe gândire strategică. Kaja Kallas, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, este un exemplu și mai elocvent din acest punct de vedere.

Problema este că acei lideri care doresc înfrângerea Rusiei lui Putin nu spun cât va costa și cât timp va lua atingerea acestui obiectiv. Dacă este să luăm în calcul multitudinea informațiilor despre problemele economice ale Rusiei, ofensiva rusă de vară nu merge deloc rău, iar obiectivul Moscovei pare să fie acela de a ocupa integral cele patru regiuni ucrainene, la care se adaugă Crimeea. În plus, Rusia a invadat și regiunea Sumî, unde a capturat o suprafață similară cu cea pe care Ucraina încă o mai controlează în Kursk, ceea ce a naște perspectiva unui posibil schimb de teritorii. Înaintarea rusă este totuși lentă, iar în ritmul actual ar trebui să treacă chiar trei ani pentru ca Moscova să obțină controlul asupra celor patru regiuni ucrainene. Însă războiul schimbă deseori asemenea calcule prin extrapolare, pentru că, odată căzută linia frontului, înaintarea rusă poate fi foarte rapidă.

Aducerea lui Vladimir Putin la masa negocierilor pare un obiectiv mult mai realist decât o victorie totală a Ucrainei, plata unor despăgubiri de război uriașe de către Rusia, plus judecarea pentru crime de război a conducerii de la Kremlin, a ofițerilor ruși și a afaceriștilor care au ajutat mașina de război rusă. Chiar și noua schimbare de atitudine a președintelui SUA, cu critici vehemente la adresa lui Putin, anunțul de reluare a livrărilor de arme și perspectiva adoptării sancțiunilor împotriva Indiei si Chinei (taxe vamale de 500% pentru statele care mai fac comerț cu Rusia) nu aduc mai aproape o ipotetică victorie ucraineană.

Legea sancțiunilor secundare, vizând în primul rând China și India, este privită ca o pârghie puternică împotriva Rusiei, însă generează și o mare întrebare? Care va fi prețul pe care chiar SUA ar trebui să-l plătească pentru aceste sancțiuni? SUA importă uriaș din China, iar o asemenea creștere a tarifelor vamale ar putea duce la un șoc pentru consumatorii americani, dar și pentru lanțurile globale de producție. India este un partener cheie al SUA în IT, industria farmaceutică, textile. Cel mai probabil, Donald Trump va încerca să se folosească de această lege ca monedă de schimb în negocierile cu Rusia, un lucru care i-a caracterizat politica externă și până acum – retorică foarte dura, dar și flexibilitate tactică.

Apoi, reluarea livrărilor de rachete și sisteme Patriot pentru Ucraina nu se va face la scară mare. Până în acest moment, nu s-au văzut pași pentru reluarea livrărilor americane directe. Este vorba doar despre o înțelegere prin care SUA vor vinde două sisteme Patriot Germaniei și unul Norvegiei, urmând ca aceste două țări să trimită armele în Ucraina. Nu sunt semnale limpezi că Trump va adopta pe mai departe strategia Biden pentru susținerea Ucrainei.

Recomanda 6

9 Comentarii

  1. Tareee!!!
    Dau arme pe bani NATO-ului…deocamdata numai doua tari din Europa au acceptat sa cumpere, si, de buna voie si nesilite de nimeni, acestea o sa le faca danie Ucrainei asa cum au facut si alti cu un Patriot.

  2. „În plus, Rusia a invadat și regiunea Sumî, unde a capturat o suprafață similară cu cea pe care Ucraina încă o mai controlează în Kursk…”, doar o observatie, Ukruina nu mai controleaza nimic in Kursk.

  3. apropos de "pozitia lui MERZ" - facea BLACKROCK asta daca mai erau 😭😭😭$PERANTE ? spune:

    MERZ = BLACKROCK -> (nu se ante-stia c-a fost kappo-ul „BLACKROCK EUROPE” 😮 )
    „servicul de informatii”,
    pan-national💕💕💕 INTERN (!) al organizatiei TRILIOANARE -> „BLACKROCK”
    a ajuns la concluzia ca RUSSNACII au deja castigat in URKNAIA ! (ADIO profit din „RECONSTRUCTIE” 🙁 )
    STIRE „tacuta” in RO:
    „BLACKROCK” a iesit investitiv complet (DE CE? DE BINE?) din proiectul de PURA INVESTITIE PROFITUALA:
    -> „RECONSTRUCTIA URKANIEI!” 🙁

    IQ~160

  4. De cand astept ca in sfarsit OMUL SIMPLU DE PE STRADA sa se decida si sa nu se mai lase dus de nar de sesese eku ras put Tino Iza zatzi!
    Pe de alta parte, nu pot crede ca Kievici nu citeaza din altii, din camarazi de arme…

  5. Putin nu va fi adus la masa negocierilor…El va fi cela care v-a chema la acea masă pe cei care îi dorește el.
    Chinezii pot trece la vlăstari de bambus mutat iar rușii la pesmeți pe când NATO nu-și închipuie un război fără cafea la terasa..
    Înfrângerea rușilor e visul de secole a perfidului albion care a brexitat ca să vâre în război Europa naivă..

  6. cat lupta omul asta ,calin vladimirovici croitorov,pentru victoria Z-de aprope 4 ani,articol dupa articol

    • Cu care puncte din articol nu sunteti de acord?
      Critica mea la articolele d-lui Marchievici este ca niciodata nu e clar daca intreg articolul e preluat de undeva si tradus, daca exista doar anumite citate (iar uneori acestea fie se contrazic fie diverg larg) ori intreg articolul e scris de dumnealui. Mai multa acuratete in redactare ar face si ideile mai clare

    • Draga Grigori Efimovici, in limba romana se face acordul substantivului (nu al atributului) cu predicatul. Despre razgandac, privind politica externa sunt de acord

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.